Πληροφορίες για την Ελλάδα

Τουρισμός

Με περισσότερους από 16 εκατ. τουρίστες το 2012 και περισσότερους από 20 εκατ. το 2013 η Ελλάδα συμπεριλαμβάνεται στους κορυφαίους τουριστικούς προορισμούς παγκοσμίως.

«Εάν ονειρεύεσαι την Ευρώπη αυτό το καλοκαίρι σκέψου την Ελλάδα» είναι η φράση που επέλεξε το LonelyPlanet για να κατατάξει τη χώρα κορυφαίο τουριστικό προορισμό για το 2014. Η κατάταξη BestinEurope 2014 του LonelyPlanet επέλεξε την Ελλάδα εξαιτίας «των πολυτελών εμπειριών και των προσιτών τιμών» σημειώνει η εταιρεία σε ανακοίνωσή της.

Η Ελλάδα εξασφαλίζει μια εξαιρετική σχέση ποιότητας – τιμής στις διακοπές. Στην πραγματικότητα, πολλοί τουρίστες επισκέπτονται την Ελλάδα για να επωφεληθούν από τις ηλιόλουστες μέρες του καλοκαιριού. Η οικονομική κατάσταση στην Ελλάδα ωθεί τους παρόχους υπηρεσιών να μειώσουν τις τιμές τους, μια κατάσταση που χαροποιεί τους τουρίστες.

 

Νέα Εποχή Τουριστικών Επενδύσεων

Ο συνεχώς αυξανόμενος αριθμός τουριστών καθώς και το προφίλ του σημερινού ταξιδιώτη, απαιτούν διαφοροποίηση και εμπλουτισμό του προσφερόμενου  τουριστικού προϊόντος της χώρας καθώς και την ανάπτυξη αντίστοιχης υποδομής. 
Οι επενδυτές θα βρουν στην Ελλάδα ένα μεγάλο εύρος ευκαιριών, πρόσφορο έδαφος για νέες επενδύσεις και μερικές από τις ομορφότερες τοποθεσίες στον κόσμο.

 

Ένα Μοναδικό Τοπίο

Οι επισκέπτες ανακαλύπτουν ποικίλες επιλογές σε τομείς όπως η ιστιοπλοΐα και οι κρουαζιέρες, τα ταξίδια κινήτρων και τις αποδράσεις σαββατοκύριακου, που παρουσιάζουν νέες ευκαιρίες σε εξειδικευμένες και ελκυστικές αγορές.

Παρθένες παραλίες, επιβλητικά βουνά, πλούσια ιστορία και παραδόσεις, θεαματικά τοπία και φημισμένη φιλοξενία είναι τα στοιχεία που προσελκύουν επισκέπτες από όλο τον κόσμο στον τόπο που γεννήθηκε η δημοκρατία. 

Το μεσογειακό κλίμα της Ελλάδας είναι ιδανικό για τουρισμό καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου. Σήμερα μία από τις βασικές προτεραιότητες της Ελληνικής Πολιτείας είναι να δημιουργήσει μία δυναμική και βιώσιμη τουριστική υποδομή για όλες τις εποχές του χρόνου που θα ανταποκρίνεται στις προκλήσεις του 21ου αιώνα.

 

Προτεραιότητες 

Παρόλο που η χώρα διαθέτει άρτια τουριστική υποδομή, η Ελλάδα έχει θέσει ως στόχο να αναπτύξει περαιτέρω τις τουριστικές της δυνατότητες και να αποτελέσει προορισμό διακοπών για όλο το χρόνο. Το μεσογειακό κλίμα της χώρας είναι ιδανικό για δραστηριότητες, όπως γκολφ και οδοιπορία, και εκτιμάται ότι ένα εκατομμύριο Ευρωπαίοι θεωρούν την Ελλάδα ως υποψήφιο προορισμό δεύτερης κατοικίας. 
Σήμερα, το 70% των επισκέψεων λαμβάνει χώρα κατά την περίοδο μεταξύ Μαΐου και Οκτωβρίου, ενώ οι επισκέπτες συγκεντρώνονται κυρίως στην Κρήτη (21% των συνολικών κλινών), στα Δωδεκάνησα (17%), στα Επτάνησα (12%), στην Αττική (9%), στη Χαλκιδική (6,5%) και στις Κυκλάδες (6%).  
Υποτομείς του τουρισμού οι οποίοι παρουσιάζουν επενδυτικό ενδιαφέρον είναι τα θέρετρα ολοκληρωμένης τουριστικής ανάπτυξης κατοικιών δεύτερης κατοικίας, γήπεδα γκολφ, ο αθλητικός τουρισμός, ο τουρισμός υγείας και ευεξίας, η αναβάθμιση και κατασκευή νέων μαρίνων, τα συνεδριακά κέντρα, η ανάπτυξη αγροτουριστικών προϊόντων, ο θρησκευτικός τουρισμός, τα ιαματικά κέντρα και κέντρα θαλασσοθεραπείας, ο γαστρονομικός τουρισμός και πλήθος θεματικών επιλογών σχετικά με την πολιτισμική και ιστορική κληρονομιά της Ελλάδας.