Информация За Гърция

Туризъм

С повече от 16 милиона туристи през 2012 година и над 20 милиона през 2013, Гърция се нарежда на челните места в списъка на световните туристически дестинации.

“Ако мечтата ви е да посетите Европа това лято, помислете за Гърция” - с тази фраза LonelyPlanet избра да класифицира страната като топ туристическа дестинация за 2014 год. Класацията “Най-доброто в Европа 2014” на LonelyPlanet избра Гърция, заради “луксозното преживяване на достъпна цена” - казва компанията в свое заявление.

Гърция със сигурност предлага отлично съотношение цена-качество за ваканционни пакети. Всъщност много туристи посещават Гърция, за да се възползват от летните слънчеви дни. Икономическите проблеми в страната принуждават туристическия сектор да сваля цените, а това е ситуация, от която туристите с удоволствие се възползват.

 

Нова ера за инвестициите в туризма

Увеличаващият се брой туристи и профилът на съвременния пътешественик изискват както диверсификация и обогатяване на туристическите продукти в страната, така и развитие на инфраструктурата.

Инвеститорите ще намерят богат избор от възможности в Гърция, добра основа за нови инвестиции и някои от най-прекрасните места на света.

 

Уникална природа

На гостите се предлагат разнообразни услуги като ветроходство и круизи, инсентив пътувания и уикенд пакети, предоставят се нови възможности на специализирани и атрактивни пазари.

Чисти плажове, величествени планини, богата история и традиции, живописна природа и известните с  гостоприемството си местни жители са елементи, които привличат посетители от цял свят към родното място на демокрацията.

Средиземноморският климат на Гърция е идеален за туризъм през цялата година. Днес един от главните приоритети на гръцката държава е да изгради динамична и устойчива туристическа инфраструктура през всички сезони, за да посрещне предизвикателствата на 21 век.

 

Приоритети

Въпреки че страната притежава добре изградена туристическа инфраструктура, Гърция си е поставила за цел допълнително да разгърне туристическия си потенциал и да се използва като туристическа дестинация през цялата година. Средиземноморският климат на страната е идеален за дейности като голф и туристически походи, а според статистиката се оказва, че един милион европейци биха избрали Гърция за потенциален втори дом.

Днес 70% от туристите идват през периода между Май и Октомври, туристическият поток е концентриран главно в Крит (21% от общата леглова база), Додеканезите (17%), Йонийските острови (12%), Атика (9%), Халкидики (6,5%) и Цикладите (6%).

Подсекторите на туристическия отрасъл, които имат интерес да инвестират, са интегрираните туристически комплекси “втори дом”, голф курсове, спортен туризъм, здравен и уелнес туризъм, ремонт и строителство на нови яхти, конгресни центрове, отглеждане на земеделски култури, религиозен туризъм, СПА и центрове за таласотерапия, гурме туризъм и безброй още аспекти на културното и историческото наследство на Гърция.